Kiinteistön lämmityskustannukset alas ja arvo ylös!

 

Kiinteistön arvoon ja siitä saatavaan hintaan kiinteistöä myytäessä vaikuttavat yhä enemmän kiinteistön lämmitysmuoto, energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys.

Öljylämmitys tuli vesikiertoisen puukeskuslämmityksen rinnalle ja ohi 1960- ja -70 -luvulla. Öljy oli halpaa ja sitä oli paljon. Sitten tuli öljykriisi ja hinta lähti jyrkkään nousuun. Tämän jälkeen öljyn hinta on heilahdellut maailman markkinoiden mukaan. Öljylämmitys ei ole enää tätä päivää, se ei ole ympäristöystävällistä, eikä energiatehokasta.

 

Sähkölämmitys

1980- ja -90 -luvut olivat suorasähkölämmityksen kulta-aikaa. Sähkö oli tuolloin edullista.

Lämmitysjärjestelmä on yksinkertainen ja edullinen, ainoastaan kaapelit lattiaan tai patterit seinälle. Tultaessa 2000 –luvulle sähköyhtiöt listautuivat pörssiin, jonka seurauksena sähkön hinta lähti jyrkkään nousuun. Jatkuvaa nousupainetta selittää vain se, että osakkeenomistajille pitää saada voitto-osinkoja vuosittain. Kun sähkön hintaa ei voitu enää suoraan nostaa, keksittiin ”siirtomaksu”. Kokonaishinta kuluttajalle nousee jatkuvasti niin kauan kuin sähköyhtiöt ovat pörssiyhtiöitä ja nehän ovat.

 

 Kaukolämpö

Kaukolämpöä on saatavilla taajamien alueella, mutta sekään ei ole aina kuluttajalle taloudellista. Kaukolämpö on kuntien / kaupunkien rahasampo. Kun rahaa tarvitaan lisää, nostetaan hieman lämmön hintaa tai kiinteistöveroa.

Seuraava rahasampo tulee takuuvarmasti olemaan kiinteistöjen hiilidioksidipäästövero. Esimerkiksi Ranskassa myynnissä olevissa kiinteistöissä täytyy olla esillä todistus kiinteistön jättämästä hiilijalanjäljestä. Luulen, että pian se on myös meillä Suomessa. Tämä vero on helppo siirtää autoilijalta myös kiinteistönomistajalle

 

Vihreä lämpö

Miten saadaan vettä ja lämpöä vihreästi? Uudenaikaisimman tekniikan avulla voidaan vähentää merkittävästi kodin energiakustannuksia ja hiilidioksidipäästöjä. Huipputehokkaiden järjestelmien ansiosta uusiutuva energia on yksityistalouksissa käyttökelpoista nykyään vuoden ympäri. Lämpöpumput, ilmanvaihtojärjestelmät lämmön talteenotolla ja aurinkoenergiajärjestelmät hyödyntävät ympäristössä olevaa energiaa ja varastoivat lämpöä sisäilman ja käyttöveden lämmitystä varten. Aurinkopaneelilla ja led- valaistuksella (kts. cioy.fi) kiinteistö voi olla omavarainen valaistussähkön osalta jopa 9 – 10 kk/v. Kotitaloudet pääsevät hyödyntämään maailman puhtainta, arvokkainta ja kriisiaikoina varminta energian toimittajaa - luontoa. Näitä lämmitysmuotoja eivät pörssikurssit heilauttele.

 

Haja-asutusalueilla tai kasvukeskusten ulkopuolella sijaitsevien kiinteistöjen arvosta on ollut viimeaikoina paljon puhetta. Omistaja ei voi muuttaa ja aloittaa elämää muualla, kun ei saa kotiaan myytyä. Jos se ei kiinnosta ketään, sen arvo on nolla. Mutta, mutta….. kun kiinteistöön investoidaan maa- tai ilmavesilämpöpumppu- lämmitysjärjestelmä, joka on varustettu vielä internet kauko-ohjauksella, niin johan kiinteistön arvo lähtee nousuun. Lisäksi, jos vielä talon ikkunaverhoa raottaessa vesi välkehtii, niin jo ihan naurattaa.

Kiinteistö alkaa heti kiinnostamaan ostajia ihan eri tavalla, mm. vapaa-ajan kohteena. On juokseva vesi, sähköt, wc, saunat ja suihkut. Kiinteistön ylläpitokustannukset ovat vain satasia vuodessa. Johan kiinnostaa ostajaa. Tai jos haluaa säilyttää kiinteistön omistuksessaan, säilyy sen arvo paremmin kun voi pitää edullisesti lämpimänä läpi vuoden.

 

Ystävällisin terveisin

Heikki Ylisirniö

Kiinteistönvälittäjä LKV

julkinen kaupanvahvistaja

heikki@ysikoti.com

044 999 66 56

YsiKoti Oy, Y- 2699016-1    Harakkamäentie 51, 90310 Oulu    P. 044 999 6656    heikki@ysikoti.com