Satasien säästöt kodin sähkölaskuun, pelkästään säätämällä, niin helppoa ja vaivatonta.

Voit leikata kodin sähkölaskuasi reippaasti kiinnittämällä huomiota kodin energiatehokkuuteen. Sähkölämmittäjä voi pudottaa sähkönkulutustaan jopa neljänneksellä ilman suuria remontteja. Energiatehokkuutta parannetaan huomattavasti pelkästään säätämällä huoneiden lämpötilat oikealle tasolle käyttötilanteen mukaan.

Täsmäsäätämällä kodin kylmälaitteita, huoneiden lämpötilaa, valaistusta ja alentamalla käyttöveden lämpötilaa.  Suositeltua alemmas käyttöveden lämpötilaa ei kannata laskea, jotta veteen ei kerry haitallista legionellabakteeria, suositus on noin 55 – 60 ºC. Suihkussa käydessä säästät nopeasti, kun avaat vesihanaa maksimissaan vain puoliteholle ja hankkimalla uuden, vettä säästävän suihkusuuttimen.

Kun lähdet pois kotoa viikonlopuksi tai lomareissulle huonelämpötilaa kannattaa laskea alemmas ja tällöin myös ilmanvaihtokone kannattaa napsauttaa poissaoloasentoon.

Useasti kodeissa jääkaapit ja pakastimet ovat säädetty aivan liian kylmälle. Jääkaapin lämpötilan tulisi olla 4 – 8 ºC ja pakastimen – 18 ºC. Uusien tuotteiden pakastamisen jälkeen pikapakastusnappi tulisi muistaa ottaa pois päältä.

Tärkeä neuvo energiasäästöä haluaville on oman sähkönkulutuksen seuraaminen. Kulutusta tutkailemalla kuukausittain auttaa hahmottamaan hyvin, mihin kaikkeen sitä energiaa oikein kuluukaan.

Ja vielä viimeiseksi, sähkölämmitteistä taloa ostavan ei aina kannata säikähtää talon energiatodistusta. Todistuksen mukaan talo voi olla oikea energiasyöppö, mutta omilla käyttötavoilla ja tottumuksilla voi vaikuttaa merkittävästi energiankulutukseen. Lisäksi jos talossa on tulisijoja, kannattaa niitä lämmittää säännöllisesti pakkaskaudella.

Motivan Elvari-ohjelmassa on tutkittu tehostamistoimien vaikutusta sähkön kulutukseen vuosina 2008 – 2015. Tutkimuskohteena oli 47 sähkölämmitystaloa eri puolilta Suomea. Lämmityssähkön kulutus pieneni n. 30-40% säätämällä tilojen lämpötiloja ja pienillä investoinneilla uuteen tekniikkaan.

Ysikoti yhdistää

Lisää hyödyllistä tietoa saat tästä linkistä Motivan kotisivuilta http://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen

YsiKoti Oy
Y- 2699016-1
Harakkamäentie 51, 90310 Oulu
Terhotie 2, 84100 Ylivieska
P. 044 999 6656
heikki@ysikoti.com