Ohjeita asunnon ostajalle

Asunnon ostaminen on yleensä elämän suurin ostos, ainakin jos kyseessä on ensimmäinen oma asunto. Oman asunnon ostaminen on hyvin usein myös yksi parhaista hankinnoista koko elämän aikana.

Mieti ensin mistä ja millaisen asunnon haluat ostaa


Rahoitus

Ennen kuin lähdet liikkeelle katsomaan sitä ensimmäistäkään asuntoa hoida rahoitus kuntoon. Rahoituksen varmistaminen on ostajalle se tärkein askel. Tätä kallisarvoista neuvoa ei voi koskaan liikaa korostaa. Ostajana et varmastikaan halua joutua seuraavanlaiseen tilanteeseen, mihin niin moni on törmännyt: Lähdetään katselemaan ihan vaan huvikseen eri vaihtoehtoja ja aivan yhtä-äkkiä törmätään sitten siihen unelma-kotiin, jossa on kaikki kohdallaan, kaikkimitä haluan. Tämän kodin haluan ostaa, mutta se rahoitus??

Samasta unelmakodista on kiinnostunut toinenkin, jo etukäteen rahoituksensa kuntoon järjestänyt ostaja. Ja niinhän siinä käy, kuin niin monta kertaa aiemminkin. Ilman rahoitusta olet usein ulkona kaupasta. Siitä aiheutuvan mielipahan vältät, kun olet järjestänyt rahoituksesi kuntoon ja tiedät tarkalleen, minkä hintaiseen asuntoon sinulla on varaa.

Lainalupaus ei sido sinua mihinkään, mutta antaa tarvittaessa etumatkaa muihin ostajaehdokkaisiin nähden, silloin voit unelmiesi kodin kohdalle sattuessa tehdä tarjouksen nopeastikin.

 Muista kysyä pankista kuinka usein lainalupaus tulee uusia, jotta se pysyy voimassa.

 


Osakehuoneiston ostaminen

Osakehuoneistoa ostaessasi et oikeastaan osta itse asuntoa, vaan vain sen hallintaan oikeuttavia osakkeita. Asunto-osakeyhtiö eli taloyhtiö omistaa rakennuksen asuntoineen ja osakkaat puolestaan yhdessä asunto-osakeyhtiön.

Taloyhtiön tiedot kannattaa selvittää tarkoin ennen kaupantekoa. Silloin esimerkiksi lähitulevaisuuden kalliit remontit eivät tule yllätyksenä.

Jos rakennus on useita kymmeniä vuosia vanha eikä putkiremonttia ole tehty, sellainen on yleensä odotettavissa.

Jos ostat paritaloa tai taloyhtiössä on vain muutama asunto, tarkista yhtiöjärjestyksestä, onko siinä asetettu osakkaille normaalia laajempi korjausvastuu. Silloin osakas vastaa itse asunnon rakenteiden korjauksesta esimerkiksi vesivahinkotilanteissa. Yleensä rakenteiden korjaus kuuluu taloyhtiölle.


Asuntoesittely

Pyydä aina yksityisesittely, jos olet aidosti kiinnostunut asunnosta.

Asunnon virheistä, jotka olisi pitänyt huomata normaalitarkastuksessa, ei voi jälkikäteen vaatia myyjältä hyvitystä. Esimerkiksi asunnon pintojen, rakenteiden ja lvi-tekniikan luonnollinen kuluminen ei ole virhe.

Kuntotarkastusta ei kuitenkaan ole pakko tehdä.


Asunnon ikä, kunto ja hinta

Sekä rakennuksen ikä että asuntoon tehdyt korjaukset ovat tärkeitä tekijöitä asunnon kunnon ja hinnan arvioinnissa.

Mitä iäkkäämpi rakennus on, sitä enemmän asunnon ostajan pitää varautua rakennuksen peruskorjauksiin ja niistä koituviin kuluihin yhtiövastikkeessa.

Käytetyn asunnon hinnalla ei voi vaatia vastarakennetun asunnon laatua. Esimerkiksi rakentamistapa ja -määräykset kosteuseristeiden kohdalla ovat muuttuneet ja kehittyneet viimeisten parinkymmenen vuoden aikana merkittävästi.

Asuntojen hinta ilmoitetaan asuntoilmoituksissa myyntihintana sekä velattomana hintana, jos se poikkeaa myyntihinnasta.

Jos taloyhtiöllä on velkaa, ostajalla on yleensä mahdollisuus valita, lyhentääkö yhtiölainaa kuukausittain rahoitusvastikkeena osakeyhtiölle vai maksaako oman osuutensa yhtiön lainasta kerralla pois.


Omakotitalon ostaminen

Ostajan pitää aina tarkastaa talo, sen ulkorakennukset, tontti ja rajat huolella ennen kaupantekoa.

Asioista, jotka olisi voinut normaalitarkastuksessa huomata, ei voi jälkikäteen vaatia hyvitystä. Kannattaa jo alkuvaiheessa selvittää myös, miten talon vesi- ja jätevesihuolto on järjestetty.

Jos olet kiinnostunut talosta, pyydä yksityisnäyttö perusteellista tarkastusta varten.

 

TUNNE TALOSI TURVAA KAUPPASI!! (Opas ostajalle ja myyjälle kiinteistön kunnon arviointiin ja turvallisempaan kaupantekoon)

Kaupanteko

 

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KiAT, julkinen kaupanvahvistaja
Heikki Ylisirniö
044 999 6656
heikki@ysikoti.com

Jätä yhteydenottopyyntö täältä

YsiKoti Oy
Y- 2699016-1
Nuolihaukantie 4 B 35
90250 Oulu

P. 044 999 6656
heikki@ysikoti.com